Leśniczówka u Zieby Restauracja

Leśniczówka u Zięby kultowe miejsce w Dolinie Chochołowskiej.
Od 1991 roku przyciąga wyśmienitą kuchnią.

Nasze śniadania kochają dzieci i dorośli. W leśniczówkowej izbie z widokiem na Giewont i Czerwone Wierchy serwujemy poranne smakołyki w formie bufetu. Na obfito zastawionym stole każdy znajdzie coś dla siebie.

Codziennie rano świeże pieczywo przywozi zaprzyjaźniona piekarnia, słodkie bułeczki wypiekamy tuż przed śniadaniem, sery i wędliny pochodzą z lokalnych gospodarstw. Na stole nigdy nie brakuje świeżych owoców i warzyw, naszych domowych past i konfitur. Jeżeli to mało dla Waszego podniebienia i macie ochotę na coś ciepłego, Alona przygotuje dla Was jajko sadzone lub gotowane na miękko, jajecznicę albo owsiankę z pestkami dyni i żurawiną. Wybierajcie lub kosztujcie wszystkiego!

Po spacerze, górskiej wyprawie albo po prostu po przyjemnym leniuchowaniu w ogrodzie lub nad potokiem zapraszamy do restauracji na pyszny obiad lub kolację. Nasze menu to prosta, podhalańska kuchnia, która opiera się głównie na lokalnych produktach. Na bazie prawdziwego mleka biały ser, oscypki i bundz robi dla nas sąsiadka. Przez całe lato i jesień skupujemy prawdziwki, rydze, brusznice i borówki. Baranina jest z Cichego, a pstrąg z Zakopanego.

Do skomponowania prostej karty dań zainspirowała nas Babcia. Jej dieta, jak u większości Górali, opierała się na kilku podstawowych składnikach: “rzepie”(ziemniakach), kapuście w każdej postaci, mleku słodkim i kwaśnym, żentycy, serach, grzybach i jagodach. Mięso jadło się od święta. Babcia przeżyła 101 lat:), a my od 1991 roku serwujemy “rzepę” z kwaśnym mlekiem z ziołami, placki z sosem prawdziwkowym, kwaśnicę, czy tradycyjną serwatkę, na którą i po którą z własnym słoikiem wraca regularnie wielu stałych bywalców “Leśniczówki”:).